SERVIS STORAGE DI MUSIM CUTI

     Cuti, merupakan satu perkataan yang tidak asing lagi bagi setiap masyarakat di Malaysia. Boleh dikatakan kebarangkalian rakyat di Malaysia amat suka akan perkataan cuti. Bohonglah jika ada yang menyatakan beliau tidak suka cuti. Mungkin ada yang tidak suka cuti, namun hanya segelintir sahaja. Kalau dikira dari segi percentage. Kalau 100% untuk Cuti, kebarangkalian yang tidak ingin bercuti hanyalah 10% sahaja. Dan mungkin antara asbab susah mendapat cuti daripada majikan, atau masalah peribadi seseorang itu sendiri.

    Setiap orang mesti ada reward Cuti mereka. Dengan cutilah untuk kita menstabilkan emosi, jiwa raga kita daripada stress bekerja. Tidak kiralah bekerja sebagai apa sekalipun cuti itu perlu ya. Bukan sahaja golongan dewasa, hatta golongan remaja mahupun kanak-kanak sekalipun dengar sahaja cuti itu. Perkataan cuti itu sahaja sudah membuat mereka mampu tersenyum keriangan untuk menikmati cuti-cuti mereka. Akan tetapi perlu diingatkan oleh Ibu dan Bapa untuk manfaatkan cuti itu dengan sebaiknya bersama keluar bagi yang sudah bekeluarga, dan bagi yang bujang boleh manfaatkan dengan sebaiknya dengan menziarahi ibu bapa dikampung atau sebagainya.

     Bila sahaja musim cuti, semestinya banyak agenda yang dibincangkan bersama keluarga . Tambah lagi cuti khas atau dimusim cuti sekolah, cuti perayaan yang akan hampir tidak lama lagi. Ada yang berbincang untuk berkumpul bersama keluarga. Ada yang yang ingin meraikan kehadiran orang baru, seperti majlis kenduri,majlis kesyukuran, majlis aqiqah, majlis cukur jambul dan banyak lagi. Orang yang paling Bahagia bila tiba cuti sudah pasti mak ayah di kampung. Mereka pasti menanti ketibaan balik anak menantu, cucu-cucu mereka untuk berkumpul bersama-sama semasa cuti.

Sesi Mengemas Rumah Sebelum Bercuti Bagi Menghadir Majlis DiKampung

     Sebelum pulang ke kampung pastikan anda buat checklist untuk storage dirumah anda. Ataupun untuk memudahkan anda boleh search checklist storage akmovers. Melalui ini anda lebih mudah dan tidak perlu pening untuk fikir perlu kemas barang simpan pakaian beg luggage, perlu diingatkan ya berhati-hati dengan tempat simpan barang anda, perlu membuat servis storage dirumah anda ya terlebih dahulu. Pastikan storage dirumah anda tersimpan rapi elok bagi memudahkan anda balik dari bercuti kelak dan sebarang kemungkinan yang tidak diingini boleh diambil langkah berjaga-jaga. Anda perlu setting betul-betul storage dirumah anda ya. Sediakan tempat simpan barang dengan teratur. Jika anda pening untuk kemas barang dalam masa yang singka

     Yakni, untuk barang-barangan yang berharga storage mana yang perlu anda simpan barang tersebut. Contohnya storage ruangan untuk simpan barang emas barang yang bernilai untuk anda. Sekiranya anda berasa takut untuk simpan distorage rumah anda. Untuk langkah yang baik, anda boleh juga buat upah simpan emas yang anda tidak mahu pakai semasa majlis ketika balik kampung di Pusat Gadaian Ar-rahnu yang berdaftar, contohnya anda boleh letak di gadaian Ar-rahnu Bank Rakyat, dan lain-lain lagi gadaian yang berdafdtar. Anda Cuma perlu bayar upah simpan sahaja.

     Seronoknya berkumpul bersama keluarga di kampung untuk meraikan majlis kenduri dikampung. Berkumpul merewang bersama keluarga dikampung, simpang barang,kemas rumah dan banyak lagi. Mengemas rumah bersama-sama adik beradik ,anak-anak buah anda. Cipta satu ruang untuk tempat simpan barang, iaitu barang-barang keperluan boleh guna dan barang yang tidak penting. Asingkan storage barang penting dan tidak. Kebiasaannya biasalah ibu bapa banyak barang yang nak disimpan plastic lama barang-barang yang tidak penting dan tidak boleh digunakan lagi pun mereka akan simpan barang tersebut tanpa mengikut storage yang teratur dan merugikan space dirumah disamping menjadikan rumah tidak tersusun elok. Jadi ketika balik ke kampong berkumpul bersama adik beradik semua lah kita boleh tolong mak ayah mengemas simpan barang-barang dikampung. Sekaligus membuat ruang storage yang tertentu atau labelkan terus bagi memudahkan kedua orang tua anda mencari barang tersebut kembali jika mereka memerlukan. Storage simpanan barang penting dan tidak penting kelak.

     Apabila berkumpul bersama keluarga, banyak ruang yang perlu digunakan. Kebarangkaliannya kalau rumah kampung mereka akan tidur rama-ramai sahaja dirumah tamu rumah,sekaligus dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan sebelum tidur banyak cerita yang ingin dikongsi. Jadi disini barang-barang diruang tamu perlu disimpan dan dikemas diruangakn storage dengan baik untuk menjimatkan storage sementara waktu sahaja semasa berkumpul ramai-ramai dikampung. Ini tidak termasuk lagi ruang dapur lagi, sebelum majlis kenduri simpan dan kemas mana barang-barang yang perlu sebelum mulakan sesi merewang untuk majlis perkahwinan. Memang meriahlah.

     Disebalik keriangan majlis kenduri semasa cuti kampung, perlu diingatkan yang kita sekarang masih lagi dalam suasana Covid-19. Sejak pandemik Covid-19 membadai negara sekitar Mac 2020. Jadi atas dasar tanggungjawab kita perlu amalkan sop ya atau kita jaga kita jangan pernah lupa trademark ini ya. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), SOP juga antara kalimah yang menjadi kelaziman pertuturan harian warga kita, daripada golongan bangsawan kayangan sehinggalah golongan marhaen geng tayangan.

     Jika dahulu, kalimah SOP barangkali agak asing buat semua. Namun,sekarang tidak asing lagi dimata rakyat Malaysia. Antara kalimah biasa yang digunakan dalam pertuturan harian. Apa yang dimaksudkan dengan SOP,mungkin ada segelintir tahu perkataan SOP tapi tak tahu maksudnya iaitu Prosedur Operasi Standard (SOP). Untuk mengetahui lebih lanjut anda juga boleh melayari https://covid-19.moh.gov.my/faqsop/sop-pkp-pemulihan bagi mengetahui info-info terkini atau untuk sebarang majlis bagaimana caranya dan prosedurnya semasa musim covid-19. Seperti diketahui umum, COVID-19 menular dari individu ke individu lain melalui titisan cecair pernafasan (respiratory droplet) apabila seseorang batuk, bersin, bercakap dan melalui sentuhan.

KESIMPULAN

     Sebelum bercuti anda seharusnya meneliti banyak perkara sebelum pulang ke kampung halaman anda. Storage yang mana perlu ,harus disimpan barang-barang berharga anda ditempat yang betul. Pastikan rumah dalam keadaan kemas bersih dan tersusun baik ruangan tempan simpan barang. Barang makanan sebaiknya, jika sudah hamper expired seeloknya dibuang. Atau untuk makanan seeloknya disimpan distorage yang betul dan bukannya diletakkan merata sehingga memudahkan makanan tersebut berkulat ataupun sebagainya. Anda perlu memastikan supaya sisa-sisa makanan dikemas dibuang jika tidak boleh dimakan lagi,pastikan storage makanan yang tidak tahan lama kosong. Tiada makan perlu disimpan di tempat tersebut bagi mengelakkan basi atau bau busuk dan kurang senang apabila anda balik ke rumah kelak. Sekaligus tidak mengangu perasaan letih anda dan gembiranya semasa di kampung. Kesimpulannya, sebelum anda memulakan cuti, anda sebaiknya

Untuk penerangan lanjut mengenai servis pindah boleh hubungi:
Whatsapp | Call – 013 -3336960
Facebook – Akmovers
Instagram – Akmovers
Youtube Channel – Akmovers
“AKMOVERS-SOLUSI PEMINDAHAN ANDA”

Whatsapp Facebook Instagram Youtube

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Scroll to Top