Taknak Stress Semasa Pemindahan Rumah

Apabila bercerita mengenai pindah rumah memang tidak dinafikan, daripada perkara besar seperti mengemas pakaian, mencari rumah yang sesuai, pilih tarikh sesuai dan sebagainya. AKMOVERS nak share sedikit Beberapa tips yang perlu dilakukan untak berpindah ke rumah baru jalau taknak stress.

 

1.Kawal Emosi (Emosi yang Stabil) dan Rancang Strategi

Rumah yang cantik dengan susunan yang teratur semestinya menjadi impian setiap isi rumah. Setiap keluarga pasti mengimpikan adanya kediaman hak milik sendiri. Dapat berpindah bersama keluarga tersayang. Tapi, AWAS! perlu merancang strategi yang sistematik lagi tepat sebelum pemindahan rumah anda. Antaranya boleh tekan google dan buat carian AKMOVERS dahulu untuk membantu anda dalam membuat perancangan yang baik lagi tepat AKMOVERS dapat tolong anda.

Apabila bercerita tentang pindah rumah. Kita mesti perlu bersiap sedia dari segi mental dan fizikal. Dari segi mental kita perlu lebih relaks, tenang dan terbuka untuk menghindarkan diri daripada stress. Sebab perkataan “Pindah Rumah” pasti sudah terbayang dalam fikiran anda, iaitu banyak perkara perlu difikirkan. Antaranya, mana nak kemas-kemas barang, pack barang-barang, label, susun atur, nak angkat barang-barang yang berkotak-kotak lagi dan lain-lain banyak perkara perlu di titik beratkan. Dengan meilhat kotak-kotak tersusun pun dah boleh jadi pening dan stress ya kalau kita tak kawal emosi dan tiada perancangan dengan sebaiknya. Oleh itu, boleh cari AKMOVERS untuk membantu anda ya. Cubalah buat carian AKMOVERS untuk pengendalian pindah, kemas barang-barang, penyusunan barang yang baik dan lain-lain.

 

2.Positif Impression

Anda akan berpindah kerumah baru jom pilih AKMOVERS untuk bantu anda dalam memudahkan anda dan buatkan anda tersenyum riang. Untuk berpindah ke rumah baru semestinya perasaan gembira , senyum adalah ubat mujarab untuk hilangkan stress. Jangan hadirkan stress dalam diri anda, semasa proses untuk pemindahan rumah. First impression diri , sangat membawa kesan. Jadi, pilihan ditangan anda ya.Dengan AKMOVERS pasti dapat membantu meringankan kerja pindah rumah anda.

3.Rehat Yang Cukup Dan Perancangan Keluarga

Rehat yang cukup amat perlu dititik berat semasa proses pemindahan rumah. Ini kerana rehat yang tidak cukup akan menganggu stamina anda dan mungkin akan menganggu perasaan anda yang akan membuatkan anda stress. Hatta, anda perlu membuat perancangan keluarga dengan baik semasa proses pemindahan rumah. Perancangan yang baik boleh bermula dengan AKMOVERS.

Misalnya, anak-anak kecil(jika ada) sebaiknya hantar di nursery atau ke kampung sementara selesaikan urusan pemindahan rumah. Hal ini kerana, anak-anak kecil mungkin akan menganggu kerja-kerja mengemas untuk pindah rumah. So disini, jalan selamat sebelum proses pemindahan rumah, bincanglah elok-elok bersama pasangan suami isteri  agar tidak pening di kemudiaan hari dan tugasan-tugasan yang sepatutnya untuk suami isteri lakukan. Atau jika ada anak-anak(yang dah besar) boleh ikut membantu bagi meringankan proses pemindahan rumah. Toleransi itu penting dalam keluarga

4.Proses Packing Barang Secara Selamat Dan Mudah(Sistematik)

Proses untuk kemas-kemas barang amat perlu amat BERHATI-HATI ya. Hal ini kerana, supaya anda tidak pening untuk mencari dan mengeluarkan kembali barang-barang yang anda kemas. barang dari rumah lama untuk disusun aturkan dirumah baru anda. Untuk opinion anda boleh risik-risik tengok AKMOVERS ya, Anda perlu melabelkan kotak-kotak dengan warna-warna yang mudah untuk anda mengenal pasti,asingkan barang sepatutnya dan lain-lain untuk memudahkan anda.Jom cari AKMOVERS untuk membantu anda . Pastikan barang-barang yang dikemas daripada rumah lama disusun dilabelkan dengan betul. Selain itu, anda perlu memastikan barang-barang tersebut diasingkan dengan betul untuk memudahkan kerja anda ya. Boleh tengok AKMOVERS untuk susunan atau label barang-barang dengan baik.

Untuk mengelakkan anda pening dari mencari semula barang-barang yang anda kemas dari rumah lama. Adalah dengan melabel nama-nama barang, atau dengan meletakkan tag warna pada kotak-kotak bagi memudahkan anda dalam pemilihan kembali barang-barang untuk disusun atur kembali.Dengan AKMOVERS dapat memudahkan anda.

Untuk lebih jimat, anda boleh pergi dimana-mana kedai runcit atau borong, untuk mendapatkan kotak. Serta jangan lupa untuk dapatkan pembalut plastik, pita pelekat. Sebaik-baiknya untuk pemilihan packing barang-barang anda listkan bagi mengelakkan ketinggalan barang yang hendak dicari.Supaya tidak menjadi kerja susah kena berulang kali. Anda boleh melihat pengendalian barang-barang dalam AKMOVERS untuk packing barang dengan jimat kos, tenaga dan masa anda.

5.Memastikan Bil-bil Utiliti Segala Bil Settle

Selain itu dalam urusan pemindahan rumah.Anda perlu memastikan aliran air dirumah baru anda dalam keadaan baik mahupun elektrik ini perkara yang amat penting ya apabila berpindah kerumah baru, kerana tanpa air dan elektrik akan menyusahkan anda dan membuatkan anda stress dalam proses pindah rumah. Boleh try tengok Checklist dalam AKMOVERS.

Selain itu, anda perlu memastikan anda telah menukar segala alamat surat menyurat ke rumah baru ya dan tidak ketinggalan anda harus memastikan bil-bil dirumah lama tiada yang tertunggak. Hal ini kerana untuk tidak menjadikan masalah pending surat menyurat ke rumah lama. Pastikan alamat terkini dikemaskini. Bagi mengelakkan lambatnya penerimaan untuk sesuatu surat kepada anda. Hal ini kerana untuk tidak menjadikan masalah pending surat menyurat ke rumah lama. Pastikan alamat terkini dikemaskini. Bagi mengelakkan lambatnya penerimaan untuk sesuatu surat kepada anda. Untuk mengetahui caranya dengan lebih lanjut, anda boleh buat carian goggle AKMOVERS untuk pengendalian tersebut.

6.Packing Baju Secara Bijak

Packing baju secara bijak. Dengan packing begini akan memudahkan anda dan tidak akan memeningkan anda untuk kemas balik baju-baju. Selain dapat menjimatkan masa dan tenaga anda. Hal ini amat memudahkan anda bila berpindah ke rumah baru. Sebab anda tidak perlu membuat kerja lambat dan kerja berulang kali. Anda cuma tinggal sangkut di almari sahaja. Ini dah menjimatkan masa dan tenaga anda. Anda boleh gunakan khidmat AKMOVERS untuk membantu anda.

7.Bekerjasama Dalam Keluarga

Membuat kerja bersama-sama lagi menjadi kenangan terindah dan menjadi kenangan manis untuk anda semasa pindah rumah. Tak salah sambil menyelam minum air. Hal ini mungkin boleh mengeratkan lagi kasih sayang antara suami isteri mahupun keluarga.

8.Rancangan Susun Atur Rumah Baru

Membuat perancangan untuk susun atur rumah baru. Pastikan anda membuat perancangan dari awal untuk memudahkan kerja-kerja mengemas barang-barang dirumah baru anda. Anda boleh search dalam AKMOVERS untuk melihat cara-cara susun atur yang baik atau anda boleh melihat mana-mana DIY rumah untuk membantu anda. Perancangan yang rapi dapat membantu anda

9.Pemilihan Tarikh(Sangat Penting) & Pemilihan Syarikat Pindah Rumah

Pemilihan tarikh yang tepat untuk berpindah kerumah baru amatlah perlu. Hal ini kerana untuk tidak menggangu masa yang telah anda aturkan. Contoh tarikh hari mesyuarat.Jadi, ia tidak menganggu masa anda. Boleh juga dilakukan ketika hari minggu. Ini kerana hari minggu masing-masing cuti dan boleh kemas-kemas umah bersama.

Anda mesti perlu memastikan tarikh untuk pindah rumah adalah tarikh yang terbaik untuk anda dan tidak akan menganggu atau menrugikan masa anda. Disamping anda juga akan merugikan kos movers yang angkut barang-barang anda. AKMOVERS mampu membantu anda.

Pemilihan lori untuk pindah rumah amat dititik beratkan. Hal ini akan memudahkan rusan anda, dari segi kewangan, masa dan segalanya.Jom usha AKMOVERS untuk membantu anda dalam memindahkan barang-barang ke rumah baru anda. Pemilihan lori dan khimat untuk mengangkat barang yang tepat amat perlu ya, contoh sebaiknya anda perlu minta quotation daripada mereka agar mudah dan senang anda membuat keputusan ya.

Kebenaran Daripada Pihak Kediaman. Perlu diingatkan anda seharusnya memastikan dengan pihak perumah untuk keluar masuk lori semasa pemindahan dilakukan. Hal ini kerana, tidak mahu sebarang masalah dikemudian hari. Contohnya, lori tidak dibenarkan pada hari tersebut perlu buat record terlebih dahulu atau sebagainya. Hal ini jika berlaku pasti akan memeningkan dan akan membuat anda stress. Sebab jika lori tidak dapat masuk, sudah pasti bayaran lain akan dikenakan untuk perkhidmatan lori tersebut.

Perancangan yang baik mampu merubah emosi anda daripada stress. Rancang dengan sebaiknya. Pemilihan AKMOVERS dapat membantu anda dalam urusan pemindahan rumah dengan lebih baik. Strategi perlu di rancang. Dengan kesabaran yang tinggi  disamping doa semoga dilancarkan dan dipermudahkan urusan pemindahan rumah anda. Dengan AKMOVERS pasti dapat membantu anda.

AKMOVERS yang sangat professional dan mahir, dan apa yang paling penting, AKMOVERS merupakan 100% milik Bumiputera. AKMOVERS telah berpengalaman luas dalam pemindahan barang bukan sahaja pemindahan rumah tetapi juga syarikat-syarikat swasta. Kemana sahaja anda berpindah AKMOVERS pasti boleh membantu.

Untuk penerangan lanjut mengenai servis pindah boleh hubungi:

Whatsapp | Call – 013 -3336960

Facebook – Akmovers

Instagram – Akmovers

Youtube Channel – Akmovers

“AKMOVERS-SOLUSI PEMINDAHAN ANDA”

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Scroll to Top