SAMBUT PERAYAAN MEMANG MENYERONOKKAN! 28 JANUARI 2021! LAUNGAN “VEL” “ VEL”ADA APA?

Menjelang tahun baru 2021 telah pun tiba, 28 Januari 2021 iaitu hari Khamis tepat pada jam 12 a.m merupakan perayaan Hari Thaipusam yang akan ditunggu-tunggu bagi penganut agama hindu.

Hari Thaipusam merupakan perayaan yang disambut oleh mereka yang beragama Hindu di seluruh dunia untuk menghormati dewa Hindu, Dewa Murugan atau juga dikenali sebagai Dewa Subramaniam. Thaipusam akan dirayakan pada bulan \’Thai\’ bulan kesepuluh dalam kalendar Tamil. Pada hari Thaipusam, bulan penuh melintasi bintang terang, Pusam dalam zodiak cancer.

Hari Thaipusam merupakan hari menunaikan nazar dan menebus dosa atau memohon ampun di atas dosa-dosa yang telah dilakukan selama ini. Tidak semua penganut Hindu akan menunaikan nazar.

Thaipusam dirayakan pada bulan \’Thai\’ bulan kesepuluh dalam kalendar Tamil. Pada hari Thaipusam, bulan penuh melintasi bintang terang, Pusam dalam zodiak Cancer.
Sebelum menyambut Thaipusam, penganut agama Hindu akan berpuasa selama sebulan untuk tujuan membersihkan jiwa.

Dalam tempoh sebulan ini, mereka berpuasa dengan makan sayur sehari sekali dan sentiasa mengunjungi kuil.

Selain itu juga, untuk pengetahuan semua perayaan ini, menurut satu tradisi, dikatakan tercipta apabila berlaku satu pertembungan antara satu Asura (makhluk jahat) bernama Surapadma dengan para dewa.

Para dewa tidak dapat mengekang kebuasan Surapadma, lantas merayu kepada Dewa Shiva untuk mengurniakan mereka pemimpin yang dapat mengalahkan Surapadma.

Maka dengan kuasa Achintya Shakti dimilikinya, diciptakan satu pahlawan unggul sebagai Dewa Peperangan bernama Murugan, yang turut dikenali dengan nama Subramaniam, Skanda, Kumara dan Kartikeya.

Kemudian isteri Shiva, Parvati mengurniakan kepada anaknya Murugan senjata suci berupa lembing dipanggil ‘Vel’ yang akhirnya berjaya menyatukan kuasa alam semesta dan mengalahkan Surapadma serta konco-konconya.

Berdasarkan purana (kisah purba) tradisi Hindu itu juga, ketika hampir mati di tangan Murugan, Surapadma memohon keampunan. Permintaan itu diterima, lalu jadilah Surapadma sebagai vahana (tunggangan para dewa) dalam bentuk seekor merak.
Maka setiap kali sambutan Thaipusam, ‘Vel! Vel!’ dilaungkan mengikut rentak paluan genderang yang begitu mengasyikkan, sempena memperingati kejayaan menghapuskan ‘kegelapan’ menggunakan senjata sakti itu.

Juga diucapkan ‘Verti Vel!’ yang membawa maksud ‘lembing kemenangan!’.
Begitulah sejarahnya.

Lokasi Sambutan Thaipusam di Malaysia

Thaipusam merupakan satu perayaan yang disambut secara besar-besaran dan meriah di Malaysia.

Masyarakat yang beragama Hindu di Malaysia, biasanya akan menyambut perayaan Thaipusam ini di Batu Caves, iaitu sebuah tempat suci bagi masyarakat Hindu.

Kuil-kuil lain di mana Thaipusam disambut dengan hebat termasuk Kuil Arulmigu Balathandayuthapani (juga dikenali sebagai Kuil Waterfall Hill) di Pulau Pinang dan Kuil Arulmigu Subramaniyar Kallumalai di Ipoh, Perak.

Selain itu, Kuil Sri Subramaniyar, Batu Caves, Selangor merupakan
kuil tumpuan utama penganut India. Sambutan perayaan Thaipusam bermula dengan perarakan arca Dewa Murugan dan dua isterinya Dewi Valli serta Devi Theivanai
di atas pedati perak setinggi 7 meter dari Kuil Mahamariaman di Jalan Tun Hs Lee. Susu abishegam disiram kepada Dewa Murugan.

Di George Town, Pulau Pinang ia disambut di Kuil Arulmigu Balathandayuthabani.
Di Ipoh, negeri Perak, perayaan Thaipusam disambut di Kuil Sri Subramaniar Gunung Cheroh. Ia bermula dengan perarakan pedati termasuk pedati mini mini ratham untuk Dewa Murugan dari Kuil Maha Mahamariaman di Buntong, Ipoh.

Di Kuching , Sarawak ia disambut di Kuil Nivasagar , bandar Kuching.
Di Johor, ia disambut di Kuil Sri Muniswarar di Tampoi serta Kuil Sri Subramaniar di Jalan Kolam Air dan Kuil Arulmigu Thandayuthabani di Jalan Kuel.

Disamping itu juga, terdapat pelbagai perayaan yang terdiri daripada pelbagai bilangan kaum, budaya, bangsa, agama dan adat resam yang terdapat di Malaysia.

Seperti yang kita ketahui Malaysia mempunyai banyak cuti. Malaysia juga mempunyai gabungan pelbagai budaya dan agama, agenda di Malaysia penuh dengan perayaan. Beberapa minggu lagi bakal meraikan Tahun Baru Cina, yang terdiri dari pelbagai agama atau persekutuan. Oleh itu, di Johor, seseorang boleh merayakan ulang tahun sultan pada suatu hari dan hari lahir sultan di Perlis. Tetapi sentiasa ada perayaan yang mereka meraikan bersama. Sebagai contoh, Hari Kemerdekaan disambut secara meluas. Adalah menarik untuk melihat skydivers melompat dari Menara Petronas di Kuala Lumpur pada Hari Kemerdekaan. Perayaan Tahun Baru dirayakan di ibu negara dengan paparan bunga api besar. Sesetengah perayaan agama disambut pada hari yang berbeza setiap tahun. Beberapa perayaan ini ditulis di sini, seperti perayaan Thaipusam. Walau bagaimanapun, Tahun Baru Cina boleh didapati di bahagian lain di laman web ini. Alasannya adalah bahawa perayaan ini dilawati oleh banyak orang Cina.

Kebanyakan sambutan Cina, Buddha, Hindu dan Islam bergantung kepada kedudukan bulan dan jatuh pada tarikh yang berbeza setiap tahun.

Sambutan Islam

Untuk pengetahuan semua masyarakat, kita terdiri daripada pelbagai perayaan dan agama. Di sini saya akan kongsikan perayaan agama Islam, yang paling penting sambutan Islam terdiri dari sambutan bulan Ramadan – Ramadan juga dikenali sebagai Ramadhan atau Ramzan adalah bulan kesembilan dalam kalendar Islam. Ia adalah masa apabila umat Islam di seluruh dunia menumpukan perhatian kepada doa, puasa, memberi amal, dan pengabdian agama. Ketiga bulan Ramadhan yang terakhir adalah zaman yang sangat suci, kerana memperingati ketika ayat-ayat pertama Al-Qur\’an diturunkan kepada Nabi Muhammad (Muhammad atau Muhammed). Seterusnya umat Islam akan meraikan Hari Aidilfitri -Itulah akhir Ramadhan. Dan ia adalah hari pertama bulan Syawal. Umat Islam merayakannya dengan pergi ke solat Hari Raya Aidilfitri yang diadakan di masjid pada waktu pagi, kemudian melawat ke tanah perkuburan untuk berdoa untuk jiwa bertaqwa yang tersayang setelah solat diikuti oleh \’Rumah Terbuka\’ tradisional Malaysia di mana saudara dan sahabat melawat satu sama lain. Dua hidangan khas yang boleh dimakan semasa Hari Raya Aidilfitri ketupat dan lemang, kedua-duanya disajikan dengan rendang. Seterusnya diikuti dengan Hari Raya Haji – nama Malaysia tempatan untuk percutian Islam Idul Adha, “Hari Raya Pengorbanan”. Ia juga dipanggil “Hari Raya Korban” dan, dengan menyatakan apa yang biasanya tiga perkataan sebagai satu, “Aidiladha”. Ia adalah hari ketika umat Islam mengingati “hampir pengorbanan,” menurut Kitab Suci Islami oleh Ibrahim di Gunung Moriah di sekitar Mekah. Umat Islam percaya bahawa Tuhan memerintahkan Ibrahim untuk mengorbankan Ismael untuk mengujinya, dan dia melewati ujian itu dengan bersedia mematuhi perintah seperti itu. Tetapi, menurut dua cerita yang dipercayai oleh umat Islam, Allah telah mengubah Ismael dengan domba atau memerintahkan Ibrahim untuk menghentikan dan menggantikan Ishmael dengan domba yang sihat.

Yang kedua merupakan perayaan Hindu yang merupakan sambutan perayaan Thaipusam – Orang-orang percaya menembusi bahagian tubuh mereka, sepenuhnya berkhayal dan dengan itu berkhidmat kepada Lord Muruga. Cermin aneh ini boleh dialami di Batu Caves di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Terdapat juga perayaan Deepavali – Perayaan cahaya lima hari, dengan lampu menyala di tempat-tempat yang berbeza pada sebelah petang.

Deepavali

Tahun Baru Cina

Perayaan seterusnya adalah Perayaan Cina yang merupakan Tahun Baru Cina yang terdiri dari pelbagai aktiviti tarian dan persembahan disambut selama perayaan lima belas hari ini sangat sibuk di Chinatown. Tahun Baru Cina terediri dari Festival Kekwa Lantern – Hari ini, orang Cina mengingati kemenangan China ke atas Mongol. Pada siang hari, mooncake dimakan dan pada waktu malam anak-anak berjalan di jalan-jalan dengan lampu-lampu dan berdoa wanita kepada Tuhan bulan. Kedua Festival Hantu Lapar – Jiwa orang mati (“Hantu Lapar”) kemudian berjalan-jalan di jalan-jalan yang hidup dan secara alami lapar. Ini adalah satu minggu yang diraikan pada bulan Ogos. Di jalan terdapat persembahan dan kuil-kuil yang dibina. Biasanya pada bulan Ogos (Pulau Pinang).

Kelima Perayaan Buddha yang terdiri daripada dua perayaan yang dinamakan sebagai Songkran – Songkran pada asalnya merupakan Sambutan Tahun Baru Buddha. Ia disambut dengan membuang air bersama air. Ia melambangkan pembersihan dosa dan membasuh semua halangan. Kedua ialah perayaan Wesak – Pada hari terakhir (bulan purnama) bulan Vaisakha (bulan keenam dalam kalendar Hindu, biasanya pada bulan Mei), umat Buddha menyambut perayaan Wesak di seluruh dunia. Pada hari ini mereka memperingati kelahiran, pencerahan dan kematian Buddha.

Songkran

Sebelum saya akhiri artikel ini suka saya ingatkan sebelum menjelang musim perayaan Akmowers boleh membantu anda dalam pemindahan rumah anda bagi menikmati perayaan yang sangat bermakna dengan anda bersama Akmover dalam “Pindah Rumah” anda bersama kami Akmovers.

Akmovers dapat membantu anda dalam proses pemindahan rumah bagi mengelakkan tekanan hidup yang besar kepada anda. Kita perlu berurusan dengan banyak pihak, kita perlu ambil perhatian ke atas beribu perkara, dan dengan penambahan faktor “pasangan dan anak-anak” ia boleh menyebabkan kacau bilau selama beberapa minggu. Walaubagaimanapun, ada caranya untuk anda kurangkan tekanan semasa berpindah. Ianya dengan beroperasi dengan cara tersusun, dan menggunakan senarai semak (checklist).

Akmovers dapat menyelesaikan masalah anda semasa senarai semak berpindah anda untuk kemudahan pindah rumah anda bersama Akmovers! Anda juga boleh menjadikan Akmovers sebagai slogan yang baik dalam diri anda semasa proses pemindahan rumah apa yang penting sebelum pemindahan rumah adalah aktiviti 6 Minggu Sebelum kemas seperti mengambil gambar rumah anda. Bukan sahaja ini boleh membekalkan nostalgia dalam 10 ke 15 tahun akan datang, ia boleh juga membekalkan untuk rujukan tujuan sebut harga. Akmovers dapat membantu anda dalam pengiraan bajet wang anda bersama kami dengan menentukan harga yang anda ingin kami sangat mengalukan suara anda untuk mendapatkan khidmat Akmovers mengikut bajet yang telah ditentukan.

Terdapat pelbagai jenis khidmat pindah rumah bersama Akmovers yang boleh anda dapati bersama Akmovers. Akmovers ada menawarkan khidmat penuh termasuk pembungkusan, pembalutan dan pemindahan terdiri daripada tawaran khidmat tenaga kuasa bersama Akmovers. Jika bajet bukannya sebuah masalah, khidmat pemindahan penuh boleh mengelakkan banyak masalah dengan adanya Akmovers.

Memastikan semua dokumen penting dalam keadaan selamat dan dikumpulkan ke dalam sebuah fail seperti dokumen kesihatan/perubatan, rekod-rekod cukai, surat gadai janji, kad-kad insurans, bil-bil utiliti terdahulu, slip-slip gaji, pasport, sijil kelahiran, buku simpanan/bank, sijil-sijil pelaburan (deposit tetap, dana bersama), sijil perkahwinan, kontrak pajakan. Jika anda telah mengehadkan keperluan barang-barang ke dalam kotak, Akmovers dapat membantu anda dalam menyusun semula kotak yang di packing ke tempat yang sesuai jika sebaliknya anda buntu untuk menyelesaikan masalah anda Akmovers dapat membantu anda membongkar barangan
dalam kotak dan menyusun semula mengikut citarasa anda ia bermakna barangan anda sentiasa dalam pengawasan dan tanggungjawab kami dalam menyusun mengikut kepakaran kami.

Pentingnya tinjauan rumah baru anda bersama Akmovers. Mendapatkan pelan rumah daripada tuan rumah/pemaju. Jika tiada cuba lakukannya sendiri. Ini boleh menyenangkan anda merancang penempatan perabot dan sebagainya. Contoh seperti kurangkan pembelian barang dapur dapat diperlukan untuk jangka masa 6 minggu sahaja. Dengan mendapatkan bekalan daripada Akmovers anda akan mendapatkan khidmat alat-alat berikut seperti Pita pelekat, Pembalut plastik (plastic wrap), Pembalut gelembung (Bubble wrap), Pen marker, Label, Stiker dan Dispenser pita pelekat. Jadi anda tidak perlu pening kepala bagaimana mahu menyelesaikannya dengan mudah Akmovers juga dapat membantu dan memberi ilmu serta kemudahan kepada anda. Soal “pening kepala” atau “terburu-buru” buntu bagaimana mahu menyelesaikan dalam pemindahan rumah anda selain tidak cukup masa? Akmovers dapat menyelesaikannya dengan cepat, kemas dan mudah.

Anda sering melanda masalah kekurangan barang dapur. Risau tentang pindah rumah anda atau anda lebih senang dengan menyediakan barang dapur yang banyak dan selalu menghabiskan masa di dapur sebagai isteri yang berumah tangga atau anda mempunyai tabiat yang baik seperti tidak suka makan di luar. Akmovers dapat selesaikan dan jangan risau tentang kekurangan masa kerana Akmovers mempunyai kakitangan pekerja yang cukup dan dapat melakukan kerja dengan efisen dan memuaskan pelanggan. Akmovers dapat menyediakan bekalan alat-alat kemudahan anda bagi proses pemindahan rumah baru supaya pembungkusan dan pembalutan menjadi lebih senang. Khidmat Akmovers dapat menyediakan alat-alat ini, berikut adalah yang disediakan seperti kotak, pita pelekat, pembalut plastik (plastic wrap), pembalut gelembung (Bubble wrap), pen marker, label, stiker dan dispenser pita pelekat.

Anda sering risau kerana 5 minggu telah berlalu sebelum aktiviti “pindah rumah” dilakukan. Jangan risau kami Akmovers
dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah anda. Akmovers dapat membantu anda dalam membongkar barangan kedalam kotak dengan kemas. Hal ini dapat memudahkan anda dalam menghadapi kesukaran. Perabot yang pada asalnya berada di ruang tamu mungkin akan diubah ke bilik tidur semasa di rumah baru (sebab pasangan anda suruh!). Akmovers dapat labelkan kesemuanya berpandukan warna. Kod warna akan dicadangkan seperti ruang tamu, ruang tamu 2, dapur, ruang makan, bilik tidur utama, bilik tidur 1, bilik tidur 2 dan bilik tidur 3. Tidak lupa juga anda dapat mula mengemas baju-baju dan barangan peribadi penting ke dalam kotak sebelum 4 minggu berlalu. Selebihnya kami Akmovers akan membantu anda.

Akmovers dapat memenuhi kehendak anda yang sesuai dengan bajet dan sangat mesra! Pastikan anda dapat tentukan dan sahkan dengan yakin masalah anda bersama kami sebulan lebih awal. Dengan Akmovers masalah anda dapat diselesaikan dengan mudah cepat dan efisien. Hubungi syarikat Akmovers dalam “pindah rumah” yang dilantik kembali dan sahkan tarikh/masa bersama kesemua butiran peribadi dan alamat.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda serba sedikit, dan membolehkan anda untuk pindah rumah tanpa tekanan yang beban!

Jika anda ingin bantuan untuk servis premium Akmovers semasa pindah rumah boleh lihat gambarajah premium pakej kami. Yang penting kami akan menyediakan sebut harga anda dalam masa beberapa minit dengan menghubungi kami. Kami juga sedaya upaya untuk membantu anda dengan menyediakan servis pemindahan rumah yang professional, efisien dan boleh dipercayai!

Terima kasih

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Scroll to Top