SAMBUT PERAYAAN DAN PROSES PINDAH RUMAH DENGAN MUDAH, PENYELESAIAN MASALAH ANDA

Menjelang tahun baru 2022 telah pun tiba, 18 Januari 2022 iaitu hari Selasa tepat pada jam 12 a.m merupakan perayaan Hari Thaipusam yang akan ditunggu-tunggu bagi penganut agama hindu.

Hari Thaipusam merupakan perayaan yang di sambut oleh penganut yang beragama Hindu di seluruh dunia bagi menghormati dewa Hindu, Dewa Murugan atau juga dikenali sebagai Dewa Subramaniam. Thaipusam dirayakan pada bulan ‘Thai’ iaitu jatuh pada bulan kesepuluh dalam kalendar Tamil. Pada hari Thaipusam, bulan penuh melintasi bintang terang,

Tujuan dan objektif sambutan ini sentiasa menjadi tanda Tanya kaum-kaum lain. Oleh sebab itu, Akmovers ingin berkongsi maklumat bahawa Hari Thaipusam merupakan hari menunaikan nazar dan menebus dosa atau memohon ampun atas dosa-dosa yang telah dilakukan sepanjang tahun. Bukan semua penganut Hindu akan menunaikan nazar, Cumanya Nazar bagi penganut agama hindu ialah memohon hajat kepada Dewa Murugan dan jika permohonan dikabulkan, maka satu acara tertentu diadakan sebagai tanda kesyukuran. Biasanya, murid yang akan menduduki peperiksaan, wanita yang berhajat untuk mengandung tetapi belum mendapat kurniaan Ilahi, lelaki yang meminta nazar semoga ibu bapanya selamat daripada pembedahan waima sakit merupakan antara faktor utama penganut Hindu memohon nazar. Pada hari itu mereka akan membawa susu yang diisi dalam belanga kerana susu itu dianggap paling suci . Susu ini diisikan dalam belanga tembikar atau kini dalam belanga aluminium. Belanga berisi susu ini akan dihias dengan pelbagai corak, warna, daun dan benang. Belanga ini akan dijunjung di atas kepala dari luar kuil hinggalah ke dalam kuil. Walau bagaimanapun, bukan semua penganut Hindu membawa belanga berisi susu ini. Hal ini demikian kerana pembawaan belanga bukanlah kewajipan dalam meraikan kebesaran Tuhan Murugan.

Ramai juga lelaki Hindu yang mencukur rambut pada hari tersebut dan mewarnakan kepala yang botak itu dengan warna kuning daripada kunyit. Perkhidmatan menggunting rambut ini ada disediakan di luar kuil dengan bayaran tertentu. Amalan ini merupakan satu bentuk melepaskan atau membayar nazar atau melupakan sesuatu peristiwa yang sedih dan menanti hari-hari yang baik yang bakal menjelma.

Pelbagai cara “menyeksa diri” dilakukan bagi menunjukkan mereka memohon ampun. Antaranya ialah berjalan di ataskasut berpaku. Mereka melangkah perlahan-lahan mendaki tangga tangga kuil hingga tiba ke sisi patung Dewa Murugan di dalam gua Batu Caves. Ada juga dalam kalangan pembazar nazar atau peminta ampun yang mencucuk panah besi pada lidah dan pipi dari kiri ke kanan dengan panah pendek dan panjang. Yang lain pula mencucuk belalang mereka dengan puluhan mata pancing yang bersaiz 10 sentimeter. Perayaan ini bukan sahaja
melibatkan penganut agama Hindu di Malaysia, malah pelancong asing dari seantero dunia. Mata pancing itu disangkut dengan buah limau nipis yang teramat pedih rasanya. Ada juga mata pancing itu bertali dan ditarik oleh para pembantu.

Boleh dikatakan semua pembayar nazar berada dalam keadaan separuh sedar kerana telah menggunakan bahan-bahan tertentu. Ada juga yang percaya, dewa yang memberi “kuasa” kepada mereka untuk berbuat demikian dan mereka seolah-olah jalan terumbang-ambing dan berada dalam keadaan separuh sedar. Amalan ini amat dipandang berat dalam perayaan ini. Sebenarnya, Agama Hindu berasal dari India dan dibawa ke Malaysia oleh buruh-buruh ladang pada zaman penjajahan Britishseawal 1786 di Pulau Pinang. Perayaan Thaipusam pada zaman dahulu disambut di ladang, kuil-kuil Hindu yang dibina dengan pembiayaan beberapa orang penganut Hindu yang berkemampuan. Oleh hal yang demikian saiznya tidaklah begitu besar. Di Malaysia, antara kuil yang bersaiz besar terletak di Sungai Petani, Georgetown, Teluk Intan, Hutan Melintang ,Seremban, Johor Baharu , Kuala Lumpur dan lain-lain.

Sebelum saya akhiri artikel ini suka saya ingatkan sebelum menjelang musim cuti untuk menyambut perayaan thaipusam ini, Akmowers boleh membantu anda dalam menguruskan pemindahan rumah anda.

Akmovers dapat membantu anda dalam proses Pemindahan rumah bagi mengelakkan tekanan hidup yang besar kepada anda. Kita perlu berurusan dengan banyak pihak, kita perlu ambil perhatian ke atas beribu perkara, dan dengan penambahan faktor “pasangan dan anak-anak” ia boleh menyebabkan kacau bilau selama beberapa minggu.

Walaubagaimanapun, ada caranya untuk anda kurangkan tekanan semasa berpindah. Ianya dengan beroperasi dengan cara tersusun, dan menggunakan senarai semak (checklist).

Akmovers dapat menyelesaikan masalah anda semasa senarai semak berpindah anda untuk kemudahan pindah rumah anda bersama Akmovers! Anda juga boleh menjadikan Akmovers sebagai slogan yang baik dalam diri anda semasa proses pemindahan rumah apa yang penting sebelum pemindahan rumah adalah aktiviti 6 Minggu Sebelum kemas seperti mengambil gambar rumah anda. Bukan sahaja ini boleh membekalkan nostalgia dalam 10 ke 15 tahun akan datang, ia boleh juga membekalkan untuk rujukan tujuan sebut harga.

Akmovers dapat membantu anda dalam pengiraan bajet wang anda bersama kami dengan menentukan harga yang anda ingin kami sangat mengalukan suara anda untuk mendapatkan khidmat Akmovers mengikut bajet yang telah ditentukan.

 

#1 Selidik Khidmat Pindah Rumah Anda
Terdapat pelbagai jenis khidmat pindah rumah bersama Akmovers yang boleh anda dapati bersama Akmovers. Akmovers ada menawarkan khidmat penuh termasuk pembungkusan, pembalutan dan pemindahan terdiri daripada tawaran khidmat tenaga kuasa bersama Akmovers. Jika bajet bukannya sebuah masalah, khidmat pemindahan penuh boleh mengelakkan banyak masalah dengan adanya Akmovers.

#2 Sediakan Sebuah Fail Dokumen Penting
Memastikan semua dokumen penting dalam keadaan selamat dan dikumpulkan ke dalam sebuah fail seperti dokumen kesihatan/perubatan, rekod-rekod cukai, surat gadai janji, kad-kad insurans, bil-bil utiliti terdahulu, slip-slip gaji, pasport, sijil kelahiran, buku simpanan/bank, sijil-sijil pelaburan (deposit tetap, dana bersama), sijil perkahwinan, kontrak pajakan. Jika anda telah mengehadkan keperluan barang-barang ke dalam kotak, Akmovers dapat membantu anda dalam menyusun semula kotak yang di packing ke tempat yang sesuai jika sebaliknya anda buntu untuk menyelesaikan masalah anda Akmovers dapat membantu anda membongkar barangan dalam kotak dan menyusun semula mengikut citarasa anda ia bermakna barangan anda sentiasa dalam pengawasan dan tanggungjawab kami dalam menyusun mengikut kepakaran kami.

#3 Mendapatkan Pelan Rumah Baru
Pentingnya tinjauan rumah baru anda bersama Akmovers. Mendapatkan pelan rumah daripada tuan rumah/pemaju. Jika tiada cuba lakukannya sendiri. Ini boleh menyenangkan anda merancang penempatan perabot dan sebagainya. Contoh seperti kurangkan pembelian barang dapur dapat diperlukan untuk jangka masa 6 minggu sahaja. Dengan mendapatkan bekalan daripada Akmovers anda akan mendapatkan khidmat alat-alat berikut seperti Pita pelekat, Pembalut plastik (plastic wrap), Pembalut gelembung (Bubble wrap), Pen marker, Label, Stiker dan Dispenser pita pelekat. Jadi anda tidak perlu pening kepala bagaimana mahu menyelesaikannya dengan mudah Akmovers juga dapat membantu dan memberi ilmu serta kemudahan kepada anda. Soal “pening kepala” atau “terburu-buru” buntu bagaimana mahu menyelesaikan dalam pemindahan rumah anda selain tidak cukup masa? Akmovers dapat menyelesaikannya dengan cepat, kemas dan mudah.

#4 Kurangkan Pembelian Barang Dapur
Anda sering melanda masalah kekurangan barang dapur. Risau tentang pindah rumah anda atau anda lebih senang dengan menyediakan barang dapur yang banyak dan selalu menghabiskan masa di dapur sebagai isteri yang berumah tangga atau anda mempunyai tabiat yang baik seperti tidak suka makan di luar. Akmovers dapat selesaikan dan jangan risau tentang kekurangan masa kerana Akmovers mempunyai kakitangan pekerja yang cukup dan dapat melakukan kerja dengan efisen dan memuaskan pelanggan. Akmovers dapat menyediakan bekalan alat-alat kemudahan anda bagi proses pemindahan rumah baru supaya pembungkusan dan pembalutan menjadi lebih senang. Khidmat Akmovers dapat menyediakan alat-alat ini, berikut adalah yang disediakan seperti kotak, pita pelekat, pembalut plastik (plastic wrap), pembalut gelembung (Bubble wrap), pen marker, label, stiker dan dispenser pita pelekat.

#5 Labelkan Semua Barangan Anda
Anda sering risau kerana 5 minggu telah berlalu sebelum aktiviti “pindah rumah” dilakukan. Jangan risau kami Akmovers dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah anda. Akmovers dapat membantu anda dalam membongkar barangan kedalam kotak dengan kemas. Hal ini dapat memudahkan anda dalam menghadapi kesukaran. Perabot yang pada asalnya berada di ruang tamu mungkin akan diubah ke bilik tidur semasa di rumah baru (sebab pasangan anda suruh!). Akmovers dapat labelkan kesemuanya berpandukan warna. Kod warna akan dicadangkan seperti ruang tamu, ruang tamu 2, dapur, ruang makan, bilik tidur utama, bilik tidur 1, bilik tidur 2 dan bilik tidur 3. Tidak lupa juga anda dapat mula mengemas baju-baju dan barangan peribadi penting ke dalam kotak sebelum 4 minggu berlalu. Selebihnya kami Akmovers akan membantu anda.

#6 Sahkan Khidmat Pindah Rumah
Akmovers dapat memenuhi kehendak anda yang sesuai dengan bajet dan sangat mesra! Pastikan anda dapat tentukan dan sahkan dengan yakin masalah anda bersama kami sebulan lebih awal. Dengan Akmovers masalah anda dapat diselesaikan dengan mudah cepat dan efisien. Hubungi syarikat Akmovers dalam “pindah rumah” yang dilantik kembali dan sahkan tarikh/masa bersama kesemua butiran peribadi dan alamat.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda serba sedikit, dan membolehkan anda untuk pindah rumah tanpa tekanan yang beban!
AKMOVERS yang sangat professional dan mahir, dan apa yang paling penting, AKMOVERS merupakan 100% milik Bumiputera. AKMOVERS telah berpengalaman luas dalam pemindahan barang bukan sahaja pemindahan rumah tetapi juga syarikat-syarikat swasta. Kemana sahaja anda berpindah AKMOVERS pasti boleh membantu

Untuk penerangan lanjut mengenai servis pindah boleh hubungi:

Whatsapp | Call – 013 -3336960
Facebook – Akmovers
Instagram – Akmovers
Youtube Channel – Akmovers
“AKMOVERS-SOLUSI PEMINDAHAN ANDA”

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Scroll to Top