Pertanyaan Perlu Terjawab Sebelum Anda Nak Menggunakan Servis

1. Adakah syarikat mengendalikan perniagaan yang sah?

Sebagai perniagaan pengangkutan pindah rumah profesional, syarikat itu harus dapat menunjukkan lesen operasi rasmi untuk membuktikan bahawa mereka dipercayai. Ini adalah soalan pertama asas yang biasanya ditanya oleh orang ramai untuk memastikan syarikat penggerak rumah mereka untuk memastikan mereka mengupah orang yang boleh mereka percayai dan bergantung.

2. Sudah berapa lama perusahaan ini dalam bisnes ini?

Tanpa mengira syarikat itu baru atau lama, selagi kualiti perkhidmatan itu konsisten dan mempunyai rekod yang sempurna ia yang akan mempengaruhi keputusan anda dalam memilih syarikat terbaik bagi urusan pemindahan rumah anda. Kebiasaannya orang akan cenderung memilih perniagaan yang berpengalaman dan bukannya yang baru, tetapi pelanggan juga boleh menyemak rekod sejarah untuk memastikan yang berpengalaman akan sama dengan jangkaan. Beberapa elemen yang dapat anda perhatikan sebagai pelanggan boleh menjadi ketepatan masa syarikat dalam menyampaikan semua barang isi rumah atau betapa prihatinnya syarikat dalam menjaga barang anda dalam keadaan baik seperti yang anda mahukan.

3. Sebarang rujukan atau ulasan?

Biasanya sebagai syarikat pemindah yang mapan, harus ada beberapa ulasan atau maklum balas yang telah mereka kumpulkan dari pelanggan sebelumnya sebagai titik sokongan bahawa perkhidmatan mereka beretika dan dipercayai. Syarikat juga harus dapat memberikan pelanggan bukti atau rujukan yang mengatakan bahawa mereka sah dalam perniagaan termasuk telus terhadap komunikasi dengan pelanggan. Semua kenalan dan alamat akan dikemas kini secara berkala dengan pelanggan untuk mengelakkan sebarang isu penipuan.

4. Adakah syarikat mempunyai peralatan yang diperlukan untuk proses tersebut?

Bergantung pada barangan isi rumah anda, anda harus bertanya dan memberitahu syarikat tentang saiz trak dan alatan yang sesuai untuk barang-barang anda. Ini akan membantu dari segi memastikan barang anda tidak akan rosak atau rosak dalam apa jua keadaan. Biasanya saiz trak bergerak akan ditentukan oleh jumlah perabot berat jadi anda harus berunding dengan syarikat yang bergerak mengenai inventori anda. 

5. Siapa yang sebenarnya akan terlibat dalam proses?

Bagi syarikat pemindahan yang skala besar, mereka mempunyai pasukan penggerak mereka tetapi adalah dinasihatkan untuk berkomunikasi secara jelas tentang orang yang akan bertanggungjawab terhadap barang-barang anda. Sekiranya syarikat itu mengupah pekerja sementara atau sambilan, pastikan anda menyimpan rujukan dan kenalan mereka dalam buku telefon anda kerana ini akan membantu anda memantau proses pemindahan.

6. Adakah syarikat pemindahan akan memberikan anggaran kos secara bertulis?

Anda harus lebih berhati-hati sekiranya anda membuat keputusan untuk menggunakan sesuatu servis kerana terdapat banyak penipu. Penipu akan menarik anda dengan anggaran yang sangat rendah kemudian menuntut lebih banyak wang pada hari yang kejadian. Anda perlu berjaga-jaga dengan keadaan seperti ini dan memastikan pernyataan atau borang bertulis yang dimuktamadkan adalah betul. Ini akan membantu anda sebagai bukti ke atas wang yang anda belanjakan bagi keseluruhan proses dan anda tidak akan dikenakan bayaran untuk sebarang perkhidmatan tambahan tanpa persetujuan anda. Sentiasa pastikan bahawa pernyataan yang dimuktamadkan termasuk insurans, yuran dan cukai tanpa kos tersembunyi. Dengan cara ini, tidak akan ada caj \’kejutan\’ pada akhir proses bergerak anda.

7. Berapa lama proses bergerak akan mengambil masa?

Sekiranya anda telah selesai merancang pemindahan anda, seterusnya anda perlu menetapkan anggaran masa bagi  proses pemunggahan barang setelah barang isi rumah tiba di rumah baru anda. Biasanya, proses pemindahan mengambil masa sekurang-kurangnya satu hari untuk selesai tetapi anda perlu menjelaskan rancangan anda kepada syarikat tentang anggaran masa untuk syarikat menghantar barang anda ke rumah anda. Sebagai contoh, jika rumah baru anda adalah sebuah flat atau pangsapuri, anda perlu merancang dengan syarikat mengenai tarikh dan masa untuk mereka berada di sana agar anda dapat menghindar masalah keselamatan atau akan merumitkan proses.

8. Bagaimanakah syarikat mengendalikan bahan berat, rapuh dan mahal?

Perpindahan yang melibatkan item yang mempunyai nilai kewangan dan sentimental memerlukan penjagaan tambahan berbanding barangan isi rumah yang lain. Soalan yang harus anda tanyakan kepada syarikat adalah, “bagaimana barang-barang itu akan dijamin dan dimuatkan di dalam trak?” Setiap syarikat pemindahan mungkin mempunyai kaedah yang berbeza dalam mengemas dan membungkus barang anda. Rundingan adalah penting kerana ia membantu anda mengetahui jenis pembungkusan yang sesuai dengan barangan bernilai anda. Walaupun anda mengupah syarikat pemindahan untuk mengurus barang-barang anda ke rumah baru anda, anda perlu membuat pemeriksaan semula ke atas barang anda berdasarkan rancangan inventori anda.

9. Apa yang berlaku jika sesetengah item hilang atau rosak?

Kebiasaan syarikat akan memberikan jawapan bergantung pada pakej yang anda telah dipersetujui. Syarikat akan menggantikan jika perkara yang tidak diingini berlaku berdasarkan perbezaan pakej yang ditawarkan. Semua maklumat akan tersedia dalam kontrak. Syarikat pemindahan yang dipercayai akan membayar balik barang anda yang rosak tanpa sebarang masalah dan akan bertanggungjawab ke atas kesalahan mereka. Tetapi jika kotak itu dibungkus oleh anda dan berlaku kerosakan, itu adalah tanggungjawab anda sepenuhnya.

10. Adakah syarikat pemindahan mempunyai soalan untuk anda?

Sekiranya syarikat pemindahan melakukan rundingan profesional secara percuma dengan anda, mereka pasti akan melakukan yang terbaik untuk memastikan mereka memenuhi semua permintaan dan keperluan anda. Mereka juga akan bertimbang rasa dalam bertanya soalan yang berkaitan dengan item anda supaya proses itu dapat dilakukan dengan jayanya tanpa sebarang kesulitan atau berlaku percanggahan fahaman. Syarikat pemindahan yang bertanggungjawab juga akan menawarkan nasihat atau petua yang dapat membantu anda bersiap sedia untuk berpindah.

Oleh itu, 10 pertanyaan ini akan membantu anda merancang dengan lebih baik untuk perpindahan anda dan memastikan bahawa barang anda berada dalam keadaan baik.

AKMOVERS ialah pasukan profesional dalam urusan pemindahan yang boleh membantu anda dengan proses perpindahan anda. AKMOVERS akan membimbing dan mengadakan perundingan mengenai pakej anda atau yang sesuai dengan pilihan anda. Mencari pasukan pemindah yang profesional adalah pilihan yang sukar tetapi anda sentiasa boleh mempercayai AKMOVERS dan membaca ulasan baik mereka yang tidak berkesudahan jika ini dapat membantu anda mempercayai mereka. AKMOVERS akan menjadikan pengalaman pemindahan isi rumah anda sebagai perjalanan yang indah!

Untuk penerangan lanjut mengenai servis pindah boleh hubungi:
Whatsapp | Call – 013 -3336960
Linktree
“AKMOVERS-SOLUSI PEMINDAHAN ANDA”


Whatsapp


Facebook


Instagram


Youtube


Tree

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Scroll to Top