JANGAN LAKUKAN INI JIKA ANDA GUNAKAN STORAGE

     Storage ataupun dalam Bahasa Melayu kamus Bahasa diertikan sebagai penyimpanan. Storage ini perlu digunakan untuk meletakkan sesuatu barang. Storage merupakan salah satu proses di dalam memastikan barang-barang berada dalam keadaan teratur dan selamat. Iaitu barang-barang tersebut berada di storage dalam keadaan yang baik.

     Storage adalah ruangan yang digunakan untuk menyimpan segala sesuatu barang didalam ruang yang disediakan. Storage mempunyai bentuk yang beragam, mulai dari bentuk almari,rak bertingkat hingga ke Gudang. Dengan adanya storage segala masalah penyimpanan barang yang dibenarkan di sesuatu tempat storage dibenarkan yang akan teratasi, baik yang berskala kecil ataupun berskala besar.

     Storage yang digunakan menggunakan kaedah penyimpanan yang betul. Antaranya menggunakan kaedah simpanan secara ekonomik, disamping menyusun dengan cara yang teratur. Menyusun dengan cara yang teratur agar tidak menghalang kerja-kerja pemunggahan .susunan bagi memudahkan pengeluaran barang apabila ingin diambil digunakan kembali.

CONTOH-CONTOH PENYIMPANAN BARANG DI DALAM STOR

     Storage yang bersih dengan simpanan barang yang tersusun rapi serta sistem lokasi yang jelas bagi memudahkan pelaksaan segala aspek pengurusan stor. Perlu diingatkan bahawa storage tersebut memerlukan butiran barangan harus disimpan dalam kotak asalnya. Kotak harus diletakkan tarikh menerima barang tersebut.

     Kedudukan barang tidak seharusnya betul-betul atas lantai supaya tidak dirosakkan oleh tumpahan ataupun sebarang kemungkinan contohnya banjir yang teruk melanda di Shah Alam pada Disember 2021 yang lalu. Perlu diingatkan supaya menghindarkan susunan bertingkat yang melampaui tinggi juga,hal ini kerana berat yang melampau akan dikenakan ke atas barangan yang dibawah.

     Bentuk dan dimensi storage harus disesuaikan dengan barang yang akan ditempatkan sekaligus skala dan dimensi ruang. Selain itu, barang yang akan ditempatkan di dalam storage mesti disesuaikan dengan besar atau kecilnya storage agar saat barang ini ditempatkan di dalam storage tampak rapi.

TIDAK SEMUA BARANGAN BOLEH DISIMPAN DI SESUATU STORAGE

Perlu diingatkan tidak semua benda mahupun barang boleh simpan di storage. Anda perlu meneliti dengan betul pada storage yang anda cari atau kehendaki. Contohnya, anda sama sekali tidak boleh lakukan ini, iaitu melatakkan haiwan peliharaan anda distorage, misalnya kucing kesayangan anda. Haiwan tidak sesuai dan tidak dibenarkan untuk disimpan di mana-mana tempat perkhidmatan storage. Untuk haiwan anda perlu mencari hotel Kucing, atau pun pusat penjagaan kucing yang lebih baik untuk menjaga kucing anda.


     Selain itu,ada juga tidak boleh meletakkan makanan anda distorage, Makanan adalah salah satu juga benda yang tidak sesuai diletakkan di storage. Penyimpanan barangan makanan adalah salah diletakkan distorage, Hal ini kerana, makanan perlu disimpan dengan betul mengikut keadaan yang sesuai akan memelihara kualiti dan kesesuaiannya untuk makan. Menentukan amalan penyimpanan yang baik penting bagi melindungi makanan daripada kemungkinan berlakunya pencemaran. Penyimpanan barang makanan dengan cara yang tidak betul membolehkan bakteria untuk hidup dan membiak dan akan mengakibatkan kerosakan makanan yang memyebabkan pembaziran dan kemungkinan keracunan makanan kelak. Oleh yang demikian, perlu diambil maklum tidak semua benda boleh disimpan di storage. Selain makanan dan juga haiwan peliharaan terdapat banyak lagi benda-benda yang tida boleh disimpan di storage seperti  dapur gas,  pokok-pokok tanaman kesayangan anda dan lain-lain.

     Keadaan di ruang storage memerlukan penjagaan juga. Bagi memastikan barang-barang yang disimpin diletakkan ke dalam storage berada dalam keadaan baik bersih dan teratur mahupun tidak rosak apabila bercampur dengan barangan lain yang diletakkan di storage. Alat pembersihan seperti mop lantai dan penyapu hendaklah disimpan di kawasan yang ditentukan, jauh dari kawasan penyimpanan barangan di storage. Pastikan barangan dilabel ditandakan dengan betul apabila diletakkan di storage.  Ruang simpanan yang bertutup sangat membantu bagi mengelakkan barangan daripada terlihat dan nampak bersepah. Ada ketikanya, barang-barang yang senang dilihat ni senang jugak untuk nampak bersepah.

BARANGAN DI STORAGE MESTI DISUSUN SECARA SISTEMATIK

     Untuk mengelakkan masalah dengan storage , pelajari dengan teliti semasa berada tempat penyimpanan. Cara pengaturan, mahupun jika perlu ada pembungkusan yang perlu dilakukan untuk seseuatu barang yang ditinggalkan di storage,

     Susunan barang-barang distorage perlu diambil kira dengan baik. Setiap barang-barang yang dihantar ke storage perlu disusun dengan baik dan rapi bagi mengelakkan berlakunya kerosakan pada barang yang diletakkan distorage. Barang yang lebih berat bebanannya tidak boleh di letakkan pada bawah barangan yang lebih ringan.

      Barang yang diletakkan pada storage perlu dilabelkan dengan betul. Selain itu tarikh penerimaan barang juga perlu dicatatkan dengan baik didalam buku ataupun sistem dalam computer di storage anda. Ini kerana, akan memudahkan urusan dan pencarian yang mudah untuk anda lakukan apabila barang-barang yang disimpan distorage itu ingin diambil kembali.

KESIMPULAN

     Terdapat banyak pusat perkhidmatan storage yang boleh dapati sekarang yang boleh dibaratkan seperti cendawan tumbuh selepas hujan sekarang. Namun anda cuma perlu meneliti dengan baik yang mana yang terbaik untuk barang-barang anda diletakkan distorage tersebut. Anda perlu melihat review dari orang yang pernah gunakan khidmat storage sesuatu tempat tersebut terlebih dahulu untuk keselamatan barang-barang yang anda letak distorage nanti. Dari segi susun atur,dari segi penjagaan dan banyak lagi sebelum membuat keputusan untuk memilih antara storage yang terbaik. Untuk pengetahuan am, jika anda tiada ilmu untk kemas barang anda dan letakkan barang distorage. Anda boleh melayari AKMOVERS untuk details bagaimana anda harus menyimpan,mengemas barangan yang anda perlukan untuk diletakkan distorage.

Untuk penerangan lanjut mengenai servis pindah boleh hubungi:
Whatsapp | Call – 013 -3336960
Facebook – Akmovers
Instagram – Akmovers
Youtube Channel – Akmovers
“AKMOVERS-SOLUSI PEMINDAHAN ANDA”

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Scroll to Top