CHECKLIST PINDAH PEJABAT

Pindah pejabat sememangnya merupakan salah satu perkara yang amat memeningkan. Untuk mengurangkan stress dan bagi memudahkan segala urusan pindah Pejabat anda, pastikan anda perlu buat checklist yang betul supaya tidak terlupa atau tertinggal barang berharga atau tercicirnya dokumen-dokumen yang penting dalam proses pemindahan ke Pejabat baru anda nanti. Jadi, boleh cuba langkah-langkah ini.

SEDIAKAN SENARAI INVENTORI

Untuk memudahkan proses pindah Pejabat anda. Sebaiknya anda menyediakan senarai untuk kotak-kotak dengan maklumat barang di dalamnya. Hatta anda juga mungkin boleh menggunakan mana-mana khidmat proses untuk pemindahan Pejabat ini daripada mana-mana syarikat  membuat perkhidmatan urusan pemindahan. Antaranya AKMOVER, sekiranya anda bercadang berpindah masuk secara terus atau berperingkat, cara ini pasti akan membantu. Selain itu,masukkan juga barang-barang besar seperti perabot dan perkakas elektrik dalam senarai inventori ini.

LABELKAN KOTAK-KOTAK DOKUMEN ATAU PERLATAN PEJABAT ANDA

Harus diingatkan ini antara langkah yang penting juga untuk memudahkan anda mencari atau pun menyusun kembali barang-barang setelah berpindah ke Pejabat baru. Anda perlu  menomborkan kotak supaya anda ingat berapa jumlah kotak yang ada. Letakkan label pada setiap kotak dengan isi kandungannya untuk jimat masa ketika hendak mengemas di Pejabat baru nanti. Selain itu, anda juga boleh tandakan setiap kotak dengan label tertentu bagi memudahkan untuk pekerja Pejabat memindahkannya nanti.

ASINGKAN DOKUMEN DAN PERALATAN YANG PENTING DAN YANG PERLU DILUPUSKAN

Harus diingatkan ini antara langkah yang penting juga untuk memudahkan anda mencari atau pun menyusun kembali barang-barang setelah berpindah ke Pejabat baru. Anda perlu  menomborkan kotak supaya anda ingat berapa jumlah kotak yang ada. Letakkan label pada setiap kotak dengan isi kandungannya untuk jimat masa ketika hendak mengemas di Pejabat baru nanti. Selain itu, anda juga boleh tandakan setiap kotak dengan label tertentu bagi memudahkan untuk pekerja Pejabat memindahkannya nanti.

LAKUKAN PEMERIKSAAN TERAKHIR

Setelah proses penyusunan barang-barang dan peralatan pejabat selesai diuruskan. Proses yang harus anda lakukan akhirnya sebelum keluar dari Pejabat anda, pastikan anda dan kakitangan Pejabat periksa buat kali terakhir. Periksa keseluruhan ruang Pejabat supaya tidak tertinggal apa-apa.

UPAH JURU ELEKTRIK DAN PASTIKAN ANDA TUKAR ALAMAT PEJABAT BARU (MEMAKLUMKAN KEPADA KLIEN-KLIEN)

Sekiranya anda bercadang untuk membawa bersama barang-barang elektronik seperti kipas, penghawa dingin, atau lampu dan lain-lain lagi dari pejabat lama ke pejabat baru anda perlukan juru elektrik untuk membuka dan memasangnya semula di pejabat baru. Perlu diingatkan sebelum anda berpindah, pastikan anda kemaskini alamat untuk surat menyurat di Pejabat anda supaya senang untuk berurusan dengan pihak utiliti,bank, klien-klien dan lain-lain lagi.Sebaiknya lebih awal lebih bagus. Sekurang-kurangnya anda perlu memaklumkan sebarang urusan pejabat atau klien-klien dimaklumkan terlebih dahulu melalui e-mail, surat dan lain-lain untuk diberitahu pemindahan tukar Pejabat bagi memudahkan segala urusan tadbir di Pejabat anda.

HUBUNGI SYARIKAT PEMBEKAL SERVIS ANDA

Hubungi syarikat pembekal servis anda untuk tutup atau tukar servis seperti elektrik, telefon, internet. Ada di antaranya boleh dilakukan di atas talian. Jika Pejabat baru anda masih tidak mempunyai sambungan elektrik, mohon pada Tenaga Nasional Berhad (TNB). Proses ini berbeza dengan Pejabat yang baru digunakan dan Pejabat yang telah lama digunakan. Untuk ketahui lebih lanjut, lawati laman web TNB.dan web lain yang anda perlu ketahui cara dan bagaimana urusan yang harus dilakukan bergantung kepada keadaan semasa. Selain itu, untuk servis telefon, periksa servis daripada penyedia perkhidmatan berhampiran Pejabat anda. Jika tidak, anda mungkin perlu tukar penyedia perkhidmatan.Lakukan semua ini sekurang-kurangnya seminggu sebelum anda berpindah masuk supaya senang untuk membuat tadbir urus Pejabat anda.

PILIH TARIKH BERPINDAH

Pilih tarikh yang tepat bagi memudahkan anda semasa proses pindah Pejabat dilakukan, supaya anda dalam keadaan tenang,dan tidak terkejar-kejar dengan masa untuk sebarang kerja lain. Namun periksa dengan syarikat pemindahan jika mereka ada tambahan caj untuk pekerja. Sekiranya anda jenis yang percaya kepada kepercayaan tertentu, boleh rujuk kepada pakar astrologi tentang tarikh-tarikh bertuah untuk berpindah masuk ke Pejabat baru anda.

AWASI PERGERAKAN PEKERJA YANG MEMINDAHKAN BARANGAN PEJABAT

Semasa mengalihkan barang anda perlu perhatikan pekerja-pekerja yang mengalihkan barangan anda. Sekiranya anda mempunyai senarai inventori, periksa semua barang anda yang telah dimuatkan ke dalam lori. Sebaiknya lebih elok jika ada seseorang kakitangan pekerja anda untuk tunggu di Pejabat baru anda untuk mengarahkan dimana kotak barang dan peralatan-peralatan anda patut diletakkan.

KESIMPULANNYA

Kesimpulannya pindah pejabat adalah merupakan sesuatu yang menarik atau juga memenatkan, atau kedua-duanya sekali. Jangan jadikan ia sesuatu yang dilakukan di saat akhir kerana beberapa proses seperti mencari syarikat perpindahan, memohon kebenaran dari pengurusan bangunan dan serta lain lain lagi perlu dilakukan lebih awal. Rancang dan pastikan anda mempunyai senarai untuk elakkan stress dan terkejar-kejar dalam urusan pindah Pejabat ini dan jadikan proses perpindahan ke Pejabat baru berjalan lancar. Untuk penerangan lanjut mengenai servis pindah boleh hubungi: Whatsapp | Call – 013 -3336960 Facebook – Akmovers Instagram – Akmovers Youtube Channel – Akmovers “AKMOVERS-SOLUSI PEMINDAHAN ANDA” Whatsapp Facebook Instagram Youtube

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Scroll to Top